De Kleurles

Praktisch, handelingsgericht, leerzaam, leuk, innovatief en zinvol

De Kleurles is een methodiek, ontwikkeld voor de leerkracht om in de klas te gebruiken, met als doel het verbeteren van de motorische uitvoering van pen- en papiertaken bij de leerlingen. Aan de voorwaarden die hiervoor nodig zijn, wordt gewerkt door middel van de activiteit kleuren. Leerkracht en leerlingen kunnen de werkmaterialen gedurende het hele schooljaar gebruiken.

Pen- en- papier taken

Pen- en papiertaken zijn alle taken waarbij je met schrijf- of kleurmateriaal een spoor op papier achterlaat. Denk aan kleuren, het trekken van lijnen, het volgen van weggetjes, stippen verbinden, schrijfpatronen maken, het schrijven van cijfers, letters, woorden, zinnen, verhalen.

Voorwaarden

Voor het motorisch uitvoeren van pen- en papiertaken is het van belang dat een leerling ontspannen kan zitten en het potlood met een dynamische greep in alle richtingen kan bewegen. Om dit te kunnen bereiken zijn de volgende vier thema’s van belang: zithouding, pengreep, doseren van kracht en fijne motoriek.

Wil je meer informatie over De Kleurles, ga dan naar www.dekleurles.nl

Uit de praktijk

Sandra, lerares van groep 1-2, ziet dat veel leerlingen in haar klas de (kleur-)potloden niet goed vasthouden. Zij weet niet goed wat ze van de kleuters mag vragen. Komt het vanzelf wel een keer of moet ze gericht werken aan het verbeteren van de greep? De kleuters gebruiken driekantige kleurpotloden, maar Sandra ziet dat hierdoor de greep niet verbetert.

Niels zit in groep 3 en vindt het moeilijk om de letters netjes tussen de lijnen te schrijven. Hij houdt het potlood krampachtig vast en schrijft het liefst op papier zonder lijnen en met grote letters. Het lukt hem niet om het potlood met de toppen van de vingers vast te houden. Niels laat regelmatig kleine voorwerpen uit zijn handen vallen.

Max zit in groep 6 en heeft vaak pijn in zijn hand tijdens het schrijven. Hierdoor kan hij niet zo netjes en snel schrijven als de andere leerlingen in zijn groep. Max kan wel heel goed gymmen en gaat graag naar school. Alleen het schrijven slaat hij liever over.

© Copyright 2019 - eduergo.nl